Butterfly i prośba do czytelników

To kulinarna podróż przez smaki świata, w poszukiwaniu smaku doskonałego. Każdego dnia będę coś gotować dla siebie i dla Was. Może wspólnie odnajdziemy harmonię zmysłów. Zupy,sery,mięsa,wędliny,owoce,morza,sałatki,chleb,makarony,pizza,desery. Mniam! Afrodyta powstała z morskiej piany... Butterfly z mojej wanny pełnej jabłek. Leć, leć motylku do ludzi. Przynieś im radość i uśmiech. Wrzuć im do garnka garstkę szczęścia i natkę spokoju. Leć, leć mój malutki.
Wszelkie prawa autorskie są zastrzeżone dla autora bloga. Opublikowane fragmenty powieści pod roboczym tytułem "Gniew Aniołow" są również własnością autora bloga i zostały przez niego napisane, według dat publikacji. Za uszanowanie zasad tej strony dziekuję :)

autor: Izabela Sikorska

środa, 1 grudnia 2010

Zakwas na barszcz

To byl jeden z pierwszych wpisów tego bloga. Zbliżają się swięta, więc podaję przepis na zakwas buraczany raz jeszcze. Już można go robić. Ja wlasnie obralam górę czerwonych buraków. Boże Narodzenie tuż, tuż. To dobra pora, by zrobić zakwas na barszcz wigilijny. To proste a bardzo podnosi walory smakowe tej wyjątkowej polskiej zupy. Swoją drogą bardzo zdrowej, bo bogatej w żelazo i wiele witamin oraz, jeśli dodany zostanie naturalny zakwas pełnej przeciwutleniaczy, czyli tzw. "wymiataczy wolnych rodników". Tych samych, które zawiera zielona herbata. Olbrzymim źródłem antyoksydantów są również w naszej tradycyjnej kuchni ogórki kwaszone i płyn z ich kiszenia oraz kapusta kwaszona, również kwas chlebowy. Kto lubi, nich zajada i popija, to samo zdrowie. W tradycjach kulinarnych każdego narodu znajdują się takie cudowne zdrowotne specjały. Teraz powrócę do zakwasu buraczanego.

Potrzebujemy:
-6 dużych buraków czerwonych ( mogą być okrągłę, ale te podłużne mają więcej słodyczy)
- około litra wody źródlanej ( mineralna niegazowana)
- czubata łyżeczka soli kamiennej
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- skórka chleba razowego bez konserwantów

Buraki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w talarki ( po pokrojeniu już nie myjemy, bo wypłukamy większość cennych składników z warzywa). Układamy w glinianym lub szklanym naczyniu, dorzucamy czosnek i zalewamy letnią wodą wymieszaną z solą. Warzywa muszą być przykryte płynem ( powierzchnia wody powinna być ok. 1 cm nad burakami, nie może być jej za dużo). Na wierzch kłądziemy skórkę razową żytnią. Przykrywamy ściereczką. Ja odstawiam zakwas na co najmniej tydzień. Codziennie zbieram z niego pianę, by nie powstała pleśń. Jeśli zobaczycie pleśń na skórce od chleba wyrzućcie ją i zastąpcie nową. Po 8-10 dniach zakwas przecedzamy przez gęste sito lub gazę i zlewamy do butelek lub słoików. Tym razem szczelnie zakręcamy. Zakwas jes gotowy do użycia. Ja na 4 litrowy barszcz używam około litra zakwasu, ale jest to kwestia smaku. Chodzi o poziom zakwaszenia zupy.Przyprawy takie jak liście laurowe, ziele czy czarny pieprz dodaję dopiero do zupy. Można dodać już do zakwasu, ale wtedy trzeba bardzo uważać doprawiając zupę, bo smaki się nałożą i może wyjść za gorzka.

12 komentarzy:

  1. Dobrze, że mi przypomniałaś, bo pewnie znowu bym sie obudziła z... barszczem z papierka w reku;)

    OdpowiedzUsuń
  2. PeeS. Aaaaaaaaa... Karp po żydowsku? Obiecałaś!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. NIvejko, proszę :) Alez Ty masz pamięć. Tym razem podam wcześniej, bo zdjęcia mam z ubieglego roku ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. no robiłam cóś takiego, już w sierpniu, ja jako totalny cykor po dłuuuuuuuuuugim czasie zrobiłam sobie badania iiiiiiiii, coś źle wyszło, konieczne stało się uzupełnienie witamin, żelaza itd. po 1 prawie zemdlałam, puls 200, jak już zaczęłam jasno myśleć popytałam tu i tam iiiiii właśnie kazano mi zrobić coś takiego, zrobiłam.. tyle, że od sierpnia wypiłam zaledwie 1/2 butelki.. ale do obiadku mniam;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej Jazz. To Ty anemię miałaś. NIe pij zakwasu, bo to samo w sobie smaczne nie jest. Nagotuj z tego gar barszczu i będzie "lepiej wchodził" :)))
    Sok z żurawiny jest tez bogaty w żelazo, watróbka wołowa, wieprzowa i drobiowa, szpinak dawno przereklamowany. No i olbrzymie wartości żelaza ma czerwone, wytrawne wino!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jazz cz.II Żelazo :
    mięso wołowe, dziczyzna, orzechy włoskie, rodzynki, suszona żurawina ( smaczna, zmieszaj ją z orzechami włoskimi i podjadaj w pracy). Zdrowia!

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja jadę do rodziców, i to wszystko mnie omija... ale pracuję do oporu, kiedyś i na mnie przyjdzie pora, ale gotowanie na szczęście mam w jednym paluszku od trzydziestu lat :) buziaki i dziękuję za ten zapach...

    OdpowiedzUsuń
  8. Margo, tutaj moge się dzielić tylko zmyslami, bo jak inaczej bym do Was dotarła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale ja się czuje świetnie, anemii nie mam, na razie;-) a mięsko lubię, wino też, tylko konsekwencji mi brak, no i dziękuje za fachowe porady;-)kupie sok, orzechy wcinam od czasu do czasu.. damy rade Pani dr;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Hi, hi, hi :))) Straszysz, ze mdlejesz, to robię co mogę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. no mdleje, ale przy pobieraniu krwi, jak widzę igłę już mam tętno 200/200, wystarczy przewiązać mi rękę, i już mam koła;-);-);-) no cóż, już taki ze mnie mały cykor;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jazz, każdy się czegoś boi. Ja się boję pająków:)

    OdpowiedzUsuń