Butterfly i prośba do czytelników

To kulinarna podróż przez smaki świata, w poszukiwaniu smaku doskonałego. Każdego dnia będę coś gotować dla siebie i dla Was. Może wspólnie odnajdziemy harmonię zmysłów. Zupy,sery,mięsa,wędliny,owoce,morza,sałatki,chleb,makarony,pizza,desery. Mniam! Afrodyta powstała z morskiej piany... Butterfly z mojej wanny pełnej jabłek. Leć, leć motylku do ludzi. Przynieś im radość i uśmiech. Wrzuć im do garnka garstkę szczęścia i natkę spokoju. Leć, leć mój malutki.
Wszelkie prawa autorskie są zastrzeżone dla autora bloga. Opublikowane fragmenty powieści pod roboczym tytułem "Gniew Aniołow" są również własnością autora bloga i zostały przez niego napisane, według dat publikacji. Za uszanowanie zasad tej strony dziekuję :)

autor: Izabela Sikorska

czwartek, 10 grudnia 2009

Chrzan po litewsku

A że nie samym postem człowiek żyje będzie teraz przepis na chrzan... Kto robi go dziś w domu? Prawie nikt. A warto. Ten, który zrobicie sami, jest taki pyszy, że nic innego się nie równa. A na dodatek jest prosty. Chrzan to wspaniały dodatek do mięs pieczonych, duszonych i wędlin. Stąd wzmianka o poście. Uwielbiam chrzan.

Przepis na jeden słoiczek:
Uwaga! Proszę ubrać na oczy okulary ochronne, bo będzie trochę piekło:

Na drobnycvh oczkach tarki zetrzeć dużą laskę chrzanu ( ok. 25 dkg). Przerzucić chrzan na sitko i zalać wrzątkiem. Potem roztopić 5 dkg masła ( ok. dwie łyżki ), włożyć na patelnię chrzan i krótko przesmażyć. Dodać 150 ml śmietany i mieszać, ale nie zagotowywać, bo śmietana może się zważyć.  ( śmietany dać tyle, żeby sos był zawiesisty, gęsty). Teraz dodajemy sok z całej cytryny, szczyptę soli do smaku ( ok. pół łyżeczki morskiej) i łyżkę płaską cukru ( trzeba próbować, bo korzenie chrzanu nie mają równej wagi, to znaczy, że soli i cukru może być mniej lub więcej). Gorący sos chrzanowy, możecie zaciągnąć żółtkiem jajka ( surowym). MIeszamy wszystko i wstawiamy w słoiczku na noc do lodówki. POdajemy jako przystawkę do mięś na zimno.

A jeśli do drobiu:
To wystarczy zmieszać pół na pół chrzan z dżemem z żurawiny. Wspaniały do wędlin, ale przede wszystkim do gęsi i kaczki oraz indyka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz