Butterfly i prośba do czytelników
To kulinarna podróż przez smaki świata, w poszukiwaniu smaku doskonałego. Każdego dnia będę coś gotować dla siebie i dla Was. Może wspólnie odnajdziemy harmonię zmysłów. Zupy,sery,mięsa,wędliny,owoce,morza,sałatki,chleb,makarony,pizza,desery. Mniam! Afrodyta powstała z morskiej piany... Butterfly z mojej wanny pełnej jabłek. Leć, leć motylku do ludzi. Przynieś im radość i uśmiech. Wrzuć im do garnka garstkę szczęścia i natkę spokoju. Leć, leć mój malutki.
Wszelkie prawa autorskie są zastrzeżone dla autora bloga. Opublikowane fragmenty powieści pod roboczym tytułem "Gniew Aniołow" są również własnością autora bloga i zostały przez niego napisane, według dat publikacji. Za uszanowanie zasad tej strony dziekuję :)
autor: Izabela Sikorska
autor: Izabela Sikorska
wtorek, 31 sierpnia 2010
Sałatka z grillowanych warzyw
Etykiety:
sałatki
Jest sezon kabaczkowy, więc to najlepszy moment na ten przepis w przerwie chlebem pachnących wpisów. Można ją wykonać w czasie grilla, wtedy warzywa będą bardziej aromatyczne, bo odymione. Można też, jeśli leje u Was, tak jak w tej chwili u nas od kilku dni (fajny koniec wakacji) włożyć je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Robi się ją szybko, jest bardzo smaczna i może stać w lodówce kilka tygodni.
POTRZEBUJEMY
- 2, 3 średniej wielkości kabaczki ( lub cukinie, lub patisony)
- kto lubi bakłażana, niech go dorzuci
- 2, 3 kolorowe papryki słodkie
- fetę
- ocet biały winny ( 3, 4 łyżki)
- 5,6 łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek
- sól, pieprze do smaku
- miłośnikom czosnku polecam dodanie jednego, roztartego ząbka. Przy większej ilości warzyw nawet dwóch.
Warzywa grillujemy około 10, 15 minut. Papryki wcześniej oczyszczamy z nasion i przecinamy na pół, kabaczki też kroimy w duże kawałki oraz bakłażana jeśli pojawił się w Waszej sałatce. Papryka jest gotowa do zdjęcia z grilla, kiedy jej skóra zacznie czernieć. To samo z bakłażanem. Kabaczków nie doprowadzamy do stanu poczernienia :). Paprykę i bakłażana wsadzamy na 10 minut do woreczka foliowego i zawiązujemy. To pomoże zdjąć łatwiej skórę z tych warzyw. Reszta warzyw pozostaje w skórkach. Pokrojone warzywa łączymy w miseczce, dodajemy ocet, oliwę, pieprz i sól. Ostrożnie z nią, bo feta tez jest słona, najpierw spróbujcie. Posypujemy fetą, pokrojoną w kostkę lub w chaotycznych kawałkach.
Gotowe! Sałatka jest świetna do mięs, ryb a może stanowić danie samo w sobie jako antipasti.
Smacznego :)
p.s. Dodanie czarnych oliwek nada jej greckiego charakteru.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mniam mniam, zrobię dzisiaj, akurat mam wszystkie składniki. Tylko zamiast bakłażana będą suszone pomidory, które uwielbiam pasjami:)
OdpowiedzUsuńO tak! To świetny pomysł. Smacznego więc... :)
OdpowiedzUsuńZrobię... Jutro po pracy;)
OdpowiedzUsuńI wyszło?
OdpowiedzUsuń49 years old Environmental Specialist Minni Klejin, hailing from Chatsworth enjoys watching movies like Iron Eagle IV and Parkour. Took a trip to Heritage of Mercury. Almadén and Idrija and drives a Gordini Type 24S. moj ostatni wpis na blogu
OdpowiedzUsuń