Butterfly i prośba do czytelników

To kulinarna podróż przez smaki świata, w poszukiwaniu smaku doskonałego. Każdego dnia będę coś gotować dla siebie i dla Was. Może wspólnie odnajdziemy harmonię zmysłów. Zupy,sery,mięsa,wędliny,owoce,morza,sałatki,chleb,makarony,pizza,desery. Mniam! Afrodyta powstała z morskiej piany... Butterfly z mojej wanny pełnej jabłek. Leć, leć motylku do ludzi. Przynieś im radość i uśmiech. Wrzuć im do garnka garstkę szczęścia i natkę spokoju. Leć, leć mój malutki.
Wszelkie prawa autorskie są zastrzeżone dla autora bloga. Opublikowane fragmenty powieści pod roboczym tytułem "Gniew Aniołow" są również własnością autora bloga i zostały przez niego napisane, według dat publikacji. Za uszanowanie zasad tej strony dziekuję :)

autor: Izabela Sikorska

niedziela, 15 sierpnia 2010

Łosoś inspirowany Skandynawią

Krótka przerwa w dostawie Rzymu a to dla tego, że chcę Wam podać przepis, który opracowałam ostatnio. Bo jest bardzo prosty i szybki. Cały czas pracuje w kuchni nad skomponowaniem przepisów, które umozliwią zapracowanym ludziom, przyrządzenie dania w kilkanaście minut. Wkrótce rozpocznę publikacje tych przepisów tutaj. Robię to dla tego, że jednym z założeń tego bloga, było po pierwsze radowanie ludzi jedzeniem, które przecież, kiedy razem siadamy do stołu jest pieknym i bardzo waznym elementem naszego życia. Komponowanie dania, może być wyrazem naszych uczuć do drugiego człowieka. Kucharz jest w stanie przelać swoją miłość w danie, w taki sam sposób jak robi to kompozytor. Mieszamy w daniu półnuty, ćwierć nuty i każdy błąd może być kakofonią. Ale kiedy zharmonizujemy składniki...
Po drugie, celem bloga było zachęcenie tych, co nigdy nie gotują, żeby zaczęli to robić. Dla swojego zdrowia, bo tylko tak można kontrolować co faktycznie jemy a nie co nam mówią, że zjemy i dla własnego szczęścia. Cały czas widzę ludzi którzy pośpiesznie jedzą w pracy, przed laptopem, byle co i byle jak, ale przede wszystkim SAMI. Kultura jedzenia zanika, a zawsze był to ważny element kultury każdego narodu. To symbol zbliżenia. Przykłady: Ostatnia Wieczerza, tradycja Szabasu, uczty wojowników na dzień przed walką... NIe możemy pozwolić, by w naszych kuchniach nie kipiały wesoło zupy, by dzieci rozpoznawały tylko coca-colę i McDonalda. Zasiadająca rodzina do stołu, poświęca sobie czas i uwagę. Rozmawiamy wtedy, omawiamy miniony dzień Jesteśmy RAZEM. Gotujcie a będziecie szczęśliwi!
Pora na Łososia.

POTRZEBUJEMY
- jedną sztukę wyżej wyienionego bohatera, czyli łososia
- 3 gałązki koperku
- 1 cytrynę
- musztardę sarepską ( łagodną generalnie )
- pieprz i sól do smaku
- 3 łyżki oliwy do smażenia i łyżka masła
- opcjonalnie białe, wytrawne wino lub woda do zdeglasowania sosu

Rybę sprawiamy i dzwonkujemy, chyba, że kupiliście gotowe płaty lub steki łososia. Skrapiamy go sokiem z 1/2 cytryny i solimy. Wstawiamy na 10-30 minut do lodówki. Można to zrobić dzień wcześniej wieczorem i zostawić do obiadu nastepnego dnia. Wyciągamy łososia z marynaty i zostawiamy ją. Bedzie potrzebna do sosu. Pędzlem smarujemy musztardą każdy kawałek łosia i wrzucamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Smażymy rybę z obu stron na złoty kolor, wyciągamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową, żeby nie stygła a na patelnię wlewamy sok z marynaty. Fachowo ta czynność nazywa się deglasowaniem. Dodajemy sok z drugiej połowy cytryny, dwie, trzy łyżki musztardy i wodę lub białe wino, jeżeli płynu jest zbyt mało ( trzy łyżki do pięciu płynu- nie więcej) Mieszamy sos, żeby się nie przypalił a kiedy zgęstnieje ściągamy patelnię. Każdy kawałek łosia smarujemy maslem, polewamy sosem, posypujemy świeżym koperkiem.
Mała tajemnica: jeżeli skropionąa sokiem i posypaną solą rybę wsatwicie na noc do lodówki, uwolni płyn. W tym płynie beędzie rybny aromat, który znakomicie oszuka potrzebny do skonytuweania tego sosu wywar rybny. Tak jak w moim przepisie. To duża oszczędność czasu i produktów. Dodanie wina, zwiększy głębie smaku. Smacznego i szybkiego dania!

4 komentarze:

  1. Do ryby najczesciej uzywam maslo,nawet do smazenia na patelni,musi byc sklarowane.
    Losos jest bardzo dobry,dosyc czesto ,jak dostane takiego dzikiego nie z farmy to wedze,oj paluchy lizac:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W związku z tym, że było święto, wybrałam się z przyjaciółmi do knajpy i jak zawsze zamawiam antipasti wegetariańskie, dzisiaj poprosiłam salata salmone i było doskonale, a z przepisu skorzystam, a jak!

    OdpowiedzUsuń
  3. Maga,to prawda, sklarowane masło jest znakomite do każdego dania, wydobywa jego smak, nadaje aksamitności. Wędzone ryby pychota... Wybudowałam w swoim ogrodzie wędzarnie i tak sobie tam wędzę różne smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Margo, mniam, mniam. Ja też czasem chodzę do restauracji :). Wczoraj miałam lenia i zamówiłam nam pizzę. Rzadko to robię, ale jak leń, to leń!!!

    OdpowiedzUsuń