Butterfly i prośba do czytelników

To kulinarna podróż przez smaki świata, w poszukiwaniu smaku doskonałego. Każdego dnia będę coś gotować dla siebie i dla Was. Może wspólnie odnajdziemy harmonię zmysłów. Zupy,sery,mięsa,wędliny,owoce,morza,sałatki,chleb,makarony,pizza,desery. Mniam! Afrodyta powstała z morskiej piany... Butterfly z mojej wanny pełnej jabłek. Leć, leć motylku do ludzi. Przynieś im radość i uśmiech. Wrzuć im do garnka garstkę szczęścia i natkę spokoju. Leć, leć mój malutki.
Wszelkie prawa autorskie są zastrzeżone dla autora bloga. Opublikowane fragmenty powieści pod roboczym tytułem "Gniew Aniołow" są również własnością autora bloga i zostały przez niego napisane, według dat publikacji. Za uszanowanie zasad tej strony dziekuję :)

autor: Izabela Sikorska

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Kwaśnica Góralska z przytupem!

Oto nasza interpretacja kwaśnicy. Zasada jest prosta. W tej zupie łyżka musi stać!
POTRZEBUJEMY:
- 0,80 kg baraniny lub jagnięciny z kością
- 0,50 żeberek wieprzowych
- 1 kg mięsa z głowy wieprzowej, policzki i reszta ( to bardzo delikatne i smaczne mięso, nie gardźcie nim).
- ok. 1 kg kapusty kwaszonej
- włoszczyznę
- 2, 3 łyżeczki kminku
- 3,4 liście laurowe
- 7 ziaren ziela angielskiego
- dla smaku można dodać wędzone żebro, lub kawałek boczku oraz dwa suszone kapelusze prawdziwka, lub podgrzybka.

Do wielkiego gara wrzucamy mięsiwo. Gotujemy na wolnym ogniu, kiedy zaczyna mieknąć, dodajemy warzywa i kapustę oraz trochę soku z kiszonki. Wrzucamy przyprawy i dalej gotujemy. W sumie około 4 godzin. Miękkie mięso wyciągamy i luzujemy z kości. Kroimy na mniejsze porcje i z powrotem wkładamy do zupy. Palce lizać

- See more at: http://smakdoskonaly.pl/kwasnica-goralska/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz