Butterfly i prośba do czytelników

To kulinarna podróż przez smaki świata, w poszukiwaniu smaku doskonałego. Każdego dnia będę coś gotować dla siebie i dla Was. Może wspólnie odnajdziemy harmonię zmysłów. Zupy,sery,mięsa,wędliny,owoce,morza,sałatki,chleb,makarony,pizza,desery. Mniam! Afrodyta powstała z morskiej piany... Butterfly z mojej wanny pełnej jabłek. Leć, leć motylku do ludzi. Przynieś im radość i uśmiech. Wrzuć im do garnka garstkę szczęścia i natkę spokoju. Leć, leć mój malutki.
Wszelkie prawa autorskie są zastrzeżone dla autora bloga. Opublikowane fragmenty powieści pod roboczym tytułem "Gniew Aniołow" są również własnością autora bloga i zostały przez niego napisane, według dat publikacji. Za uszanowanie zasad tej strony dziekuję :)

autor: Izabela Sikorska

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Comber z jelenia z kładzionymi kluseczkami.

Comber z jelenia przypalony jarzębiakiem z kluskami kładzionymi i prażonymi w soli orzechami włoskimi.
Przepis: Szef kuchni smakdoskonaly.pl Grzegorz Cielecki

Jest to kombinacja kuchni magnackiej bazującej na importowanych przyprawach, tradycjach łowieckich
i szczypcie wpływów kuchni francuskiej.
Składniki:
Comber z jelenia – 1 szt
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Masło – 4 łyżki
Wywar warzywny – 0.5 szklanki
Mąka pszenna – 150 g
Jajka – 4szt
Jarzębiak – 80g
Cukier trzcinowy – 1 mała łyżka
Cynamon – 2 szczypty
Sól morska gruboziarnista – 3 łyżki
Orzechy włoskie – 20 g
Metoda:
Comber z jelenia powinien być kruchy, czyli 2-3 tygodnie dojrzewać na sucho w pomieszczeniu o stałej
temperaturze i wilgotności. Należy go natrzeć solą, pieprzem i cynamonem i odstawić na 2 godz.
Orzechy włoskie wraz z solą prażymy na patelni na małym ogniu lub w piekarniku w temp 160 stopni
przez około 15 min. Prażone orzechy oddzielamy od soli przy pomocy sita o grubych oczkach, następnie siekamy drobno i przekładamy na patelnię z roztopionym masłem.
Kluski kładzione przyrządzamy z mąki pszennej, dwóch całych jajek i dwóch żółtek. Dokładnie
mieszamy, tuż przed gotowaniem doprawiamy solą. Doprawienie solą na początku zbyt rozluźnia ciasto!
Gotujemy w osolonej wodzie, wkładając kluski do wrzątku przy pomocy dwóch łyżek. Ugotowane
odcedzamy dokładnie i przekładamy na patelnię z masłem i orzechami.
Comber z jelenia smarujemy oliwą i smażymy na dość dobrze rozgrzanej patelni, gdy będzie złoty z
każdej strony, posypujemy cukrem trzcinowym i skrapiamy 40g jarzębiaka. Przechyl patelnię od siebie tak aby ogień z palnika gazowego zapalił mieszaninę płynu z smażenia i alkoholu. Flambirowanie
powinno skarmelizować cukier trzcinowy, karmel otuli dokładnie comber z jelenia. Gdy płomień zgaśnie wlewamy na patelnię wywar warzywny. Gdy wywar warzywny odparuje do połowy, dodajemy zimne
masło i 40g jarzębiaka. Comber z jelenia wyjmujemy z patelni aby odpoczął. Żeby powstał gładki,
jednolity sos, należy patelnię zdjąć na bok i energicznymi ruchami połączyć smak ze smażenia z zimnym masłem.
Gdy comber odpocznie, pokruj go w plastry o grubości 2 cm i ułóż na kluskach kładzionych z orzechami włoskimi, całość polej sosem maślano jarzębiakowym.
- See more at: http://smakdoskonaly.pl/comber-z-jelenia/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz