Butterfly i prośba do czytelników

To kulinarna podróż przez smaki świata, w poszukiwaniu smaku doskonałego. Każdego dnia będę coś gotować dla siebie i dla Was. Może wspólnie odnajdziemy harmonię zmysłów. Zupy,sery,mięsa,wędliny,owoce,morza,sałatki,chleb,makarony,pizza,desery. Mniam! Afrodyta powstała z morskiej piany... Butterfly z mojej wanny pełnej jabłek. Leć, leć motylku do ludzi. Przynieś im radość i uśmiech. Wrzuć im do garnka garstkę szczęścia i natkę spokoju. Leć, leć mój malutki.
Wszelkie prawa autorskie są zastrzeżone dla autora bloga. Opublikowane fragmenty powieści pod roboczym tytułem "Gniew Aniołow" są również własnością autora bloga i zostały przez niego napisane, według dat publikacji. Za uszanowanie zasad tej strony dziekuję :)

autor: Izabela Sikorska

piątek, 28 marca 2014

Tańcząc w duecie baristy i espresso.

Tańcząc w duecie Baristy i Espresso.
autor: Agnieszka Hajbura – Michałowska

Każda palarnia kawy i dystrybutor ma swój przepis , metody parzenia i serwowania standardowych napojów kawowych . Począwszy od unikatowej mieszanki ziaren, ich upalenia, gramatury mielenia , sposobu parzenia, kończąc na profesjonalnym sprzęcie i wykwalifikowanym bariście. Lecz to nie wszystko. Ukoronowaniem tych wszystkich równorzędnie występujących czynników, jest profesjonalny dobór szkła i akcesoriów do odpowiedniego zaserwowania poszczególnych drinków kawowych. Chodź gorącą kawę zaczęto pić w średniowieczu, to wszystkie parametry i cechy idealnego espresso określił dopiero w 1998 r. Włoski Instytut Espresso Italiano. Jest to zbiór czynników, jakie muszą być spełnione, żeby uzyskany napar mógł nosić miano Espresso Italiano.
http://smakdoskonaly.pl/tanczac-w-duecie-baristy-i-espresso/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz