Tańcząc w duecie Baristy i Espresso.
autor: Agnieszka Hajbura – Michałowska
Każda palarnia kawy i dystrybutor ma swój przepis , metody parzenia i serwowania standardowych napojów kawowych . Począwszy od unikatowej mieszanki ziaren, ich upalenia, gramatury mielenia , sposobu parzenia, kończąc na profesjonalnym sprzęcie i wykwalifikowanym bariście. Lecz to nie wszystko. Ukoronowaniem tych wszystkich równorzędnie występujących czynników, jest profesjonalny dobór szkła i akcesoriów do odpowiedniego zaserwowania poszczególnych drinków kawowych. Chodź gorącą kawę zaczęto pić w średniowieczu, to wszystkie parametry i cechy idealnego espresso określił dopiero w 1998 r. Włoski Instytut Espresso Italiano. Jest to zbiór czynników, jakie muszą być spełnione, żeby uzyskany napar mógł nosić miano Espresso Italiano.
http://smakdoskonaly.pl/tanczac-w-duecie-baristy-i-espresso/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz