Potrzebujemy:
- 500 g krewetek lub ryby ( krewetki obieramy nie odrywając ogonów a skórę ryby nacinamy nożem pod kątem w kilku miejscach)
- 2-3 łyżki oliwy
- 2-3 masła 1/2
- pół łyżeczki pieprzu cayenne ( jeśli chcecie by danie było ostre dajcie całą)
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego ( najlesze są całe ziarna utłuczone w moździerzu)
- 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
- cząstki limonki lub cytryny do przybrania oraz świeża kolendra do posypania ( można ją zastąpić pietruszką lub trybulą)
zdjęcie pochodzi ze strony:http://media-cdn.tripadvisor.com
Tłuszcz roztopić na patelni a w moździerzu zmieszać przyprawy i czosnek. Wrzucić przyprawy na patelnie i prażyć cały czas mieszając. Po kilkudziesięciu sekundach dodać rybę lub krewetki, obtoczyć w przyprawach i zalać chochlą wody, aby przyprawy się nie spaliły. Dusić krewetki około 5-10 minut rybę od 10-15 minut. Jeśli sos jest za rzadki wyjąć owoce morza na talerzyk a sos zredukować dalej podgrzewając. Przybrać cząstkami cytryny lub limonki, posypać świeżą kolendrą.
Smacznego!
Zdecydowanie wybieram rybę. I z całą pewnością wypróbuje:)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
OdpowiedzUsuńOj to ja sie pisze na krewetki:)))
OdpowiedzUsuńUwielbiam krewetki w tych przyprawach:)
OdpowiedzUsuń