Butterfly i prośba do czytelników

To kulinarna podróż przez smaki świata, w poszukiwaniu smaku doskonałego. Każdego dnia będę coś gotować dla siebie i dla Was. Może wspólnie odnajdziemy harmonię zmysłów. Zupy,sery,mięsa,wędliny,owoce,morza,sałatki,chleb,makarony,pizza,desery. Mniam! Afrodyta powstała z morskiej piany... Butterfly z mojej wanny pełnej jabłek. Leć, leć motylku do ludzi. Przynieś im radość i uśmiech. Wrzuć im do garnka garstkę szczęścia i natkę spokoju. Leć, leć mój malutki.
Wszelkie prawa autorskie są zastrzeżone dla autora bloga. Opublikowane fragmenty powieści pod roboczym tytułem "Gniew Aniołow" są również własnością autora bloga i zostały przez niego napisane, według dat publikacji. Za uszanowanie zasad tej strony dziekuję :)

autor: Izabela Sikorska

niedziela, 20 czerwca 2010

Krewetki lub ryba po marokańsku

Dziś bardzo szybki przepis na obiad dosłownie w kilka minut. Danie jest smaczne i pachnie orientalnie.Możemy przyrządzić zarówno krewetki jak i rybę morską, taką jaką lubicie.

Potrzebujemy:

- 500 g krewetek lub ryby ( krewetki obieramy nie odrywając ogonów a skórę ryby nacinamy nożem pod kątem w  kilku miejscach)
- 2-3 łyżki oliwy
- 2-3 masła 1/2
- pół łyżeczki pieprzu cayenne ( jeśli chcecie by danie było ostre dajcie całą)
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- łyżeczka mielonego kminu rzymskiego ( najlesze są całe ziarna utłuczone w moździerzu)
- 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
- cząstki limonki lub cytryny do przybrania oraz świeża kolendra do posypania ( można ją zastąpić pietruszką lub trybulą)


zdjęcie pochodzi ze strony:http://media-cdn.tripadvisor.com




Tłuszcz roztopić na patelni a w moździerzu zmieszać przyprawy i czosnek. Wrzucić przyprawy na patelnie i prażyć cały czas mieszając. Po kilkudziesięciu sekundach dodać rybę lub krewetki, obtoczyć w przyprawach i zalać chochlą wody, aby przyprawy się nie spaliły. Dusić krewetki około 5-10 minut rybę od 10-15 minut. Jeśli sos jest za rzadki wyjąć owoce morza na talerzyk a sos zredukować dalej podgrzewając. Przybrać cząstkami cytryny lub limonki, posypać świeżą kolendrą.

Smacznego!

4 komentarze: