Butterfly i prośba do czytelników

To kulinarna podróż przez smaki świata, w poszukiwaniu smaku doskonałego. Każdego dnia będę coś gotować dla siebie i dla Was. Może wspólnie odnajdziemy harmonię zmysłów. Zupy,sery,mięsa,wędliny,owoce,morza,sałatki,chleb,makarony,pizza,desery. Mniam! Afrodyta powstała z morskiej piany... Butterfly z mojej wanny pełnej jabłek. Leć, leć motylku do ludzi. Przynieś im radość i uśmiech. Wrzuć im do garnka garstkę szczęścia i natkę spokoju. Leć, leć mój malutki.
Wszelkie prawa autorskie są zastrzeżone dla autora bloga. Opublikowane fragmenty powieści pod roboczym tytułem "Gniew Aniołow" są również własnością autora bloga i zostały przez niego napisane, według dat publikacji. Za uszanowanie zasad tej strony dziekuję :)

autor: Izabela Sikorska

czwartek, 20 lutego 2014

PRZEPIS NA PROSIĘ KRÓLA STANISŁAWA AUGUSTA PONIATOWSKIEGO.

PRZEPIS NA PROSIĘ Z CZASÓW KRÓLA STASIA
(źródło: rękopis z końca XVIII „Odpisy Pani Gniewoszowy”, znajdujący się w Muzeum w Łańcucie)

Weź prosięcia pieczonego,
Pokray na zrazy drobne,
Włóż w kocioł masła kawałek,
Grzybków siekanych,
Wiązkę pietruszki, cebulę,
Kucik czosnku, dwie szalotki,
Dwa goździki, pół bobkowego liścia
Tymianku, bazyliki,
CZYTAJ CAŁ0ŚĆ:  http://smakdoskonaly.pl/przepis-na-prosie-z-czasow-krola-stasia/#sthash.Am3Yo12y.dpuf

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz