Butterfly i prośba do czytelników

To kulinarna podróż przez smaki świata, w poszukiwaniu smaku doskonałego. Każdego dnia będę coś gotować dla siebie i dla Was. Może wspólnie odnajdziemy harmonię zmysłów. Zupy,sery,mięsa,wędliny,owoce,morza,sałatki,chleb,makarony,pizza,desery. Mniam! Afrodyta powstała z morskiej piany... Butterfly z mojej wanny pełnej jabłek. Leć, leć motylku do ludzi. Przynieś im radość i uśmiech. Wrzuć im do garnka garstkę szczęścia i natkę spokoju. Leć, leć mój malutki.
Wszelkie prawa autorskie są zastrzeżone dla autora bloga. Opublikowane fragmenty powieści pod roboczym tytułem "Gniew Aniołow" są również własnością autora bloga i zostały przez niego napisane, według dat publikacji. Za uszanowanie zasad tej strony dziekuję :)

autor: Izabela Sikorska

środa, 5 lutego 2014

Ale jaja!

Ale jaja!
autor:smakdoskonaly.pl
Biednym jajom wypowiedziano wojnę o cholesterol. I niesłuszną. Na szczęście kiedy odkryto, że istnieje tzw.”dobry” i „zły” cholesterol, jajka wróciły do łask. Na szczęście, bo jajo, kurze, strusie, kacze, czy gęsie, jest źródłem życia, dosłownie. A najcenniejsze w nim żółtko, posiada taki skład, że stanowi ewenement dla zdrowia. Jaja są źródłem, dobrego cholesterolu.W żółtku jaja występują wszystkie składniki odżywcze z wyjątkiem witaminy C. Jedząc je dostarczamy do organizmu białka, tłuszcze, witaminy – A, D, E, K i witaminy grupy B, węglowodany oraz minerały. Wartość kaloryczna żółtka wynosi 355 kcal, dla 100 gramów (5-6 żółtek). To niewiele, bo nie spożywamy dziennie takiej ilości. Żółtko jaja zawiera lecytynę, fosfolipid, który bierze udział w rozmaitych procesach przemiany materii, m.in. steruje gospodarką cholesterolu. Nie bójmy się jaj, są zdrowe. Osoby z alergią, powinny jednak unikać spożywani białek jaj, które mogą uczulać. Warto też przed zakupem poznać kody jaj, czyli wybite na jajkach oznaczenie ich pochodzenia: CZYTAJ DALEJ:
http://smakdoskonaly.pl/jajko-dar-zycia/#sthash.i2MyVWRD.dpuf

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz