No jakże by było! Święta Wielkanocne bez babki ? Prosta do zrobienia, przybierze kształt każdej formy, którą wypełnicie ciasto. Publikuję nasz domowy przepis wykorzystywany przez moją babkę, mamę i przeze mnie. Sukces gwarantowany.
POTRZEBUJEMY:
- 1/2 kostki masła, lub margaryny ( w komunie był deficyt na masło, dawało się wtedy margarynę, teraz biorę masło)
- jedna szklanka cukru
- jedna szklanka mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka octu spirytusowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie olejek cytrynowy, migdałowy, lub pomarańczowy
- 1/2 kostki masła, lub margaryny ( w komunie był deficyt na masło, dawało się wtedy margarynę, teraz biorę masło)
- jedna szklanka cukru
- jedna szklanka mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka octu spirytusowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie olejek cytrynowy, migdałowy, lub pomarańczowy
CZYTAJ CAŁOŚĆ: http://smakdoskonaly.pl/babka-ucierana-wielkanocna/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz