Butterfly i prośba do czytelników

To kulinarna podróż przez smaki świata, w poszukiwaniu smaku doskonałego. Każdego dnia będę coś gotować dla siebie i dla Was. Może wspólnie odnajdziemy harmonię zmysłów. Zupy,sery,mięsa,wędliny,owoce,morza,sałatki,chleb,makarony,pizza,desery. Mniam! Afrodyta powstała z morskiej piany... Butterfly z mojej wanny pełnej jabłek. Leć, leć motylku do ludzi. Przynieś im radość i uśmiech. Wrzuć im do garnka garstkę szczęścia i natkę spokoju. Leć, leć mój malutki.
Wszelkie prawa autorskie są zastrzeżone dla autora bloga. Opublikowane fragmenty powieści pod roboczym tytułem "Gniew Aniołow" są również własnością autora bloga i zostały przez niego napisane, według dat publikacji. Za uszanowanie zasad tej strony dziekuję :)

autor: Izabela Sikorska

sobota, 19 kwietnia 2014

BABKA UCIERANA WIELKANOCNA

BABKA UCIERANA WIELKANOCNA
receptura: Izabela Sikorska-Garbień 
No jakże by było! Święta Wielkanocne bez babki ? Prosta do zrobienia, przybierze kształt każdej formy, którą wypełnicie ciasto. Publikuję nasz domowy przepis wykorzystywany przez moją babkę, mamę i przeze mnie. Sukces gwarantowany.
POTRZEBUJEMY:
- 1/2 kostki masła, lub margaryny ( w komunie był deficyt na masło, dawało się wtedy margarynę, teraz biorę masło)
- jedna szklanka cukru
- jedna szklanka mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka octu spirytusowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie olejek cytrynowy, migdałowy, lub pomarańczowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz