Butterfly i prośba do czytelników

To kulinarna podróż przez smaki świata, w poszukiwaniu smaku doskonałego. Każdego dnia będę coś gotować dla siebie i dla Was. Może wspólnie odnajdziemy harmonię zmysłów. Zupy,sery,mięsa,wędliny,owoce,morza,sałatki,chleb,makarony,pizza,desery. Mniam! Afrodyta powstała z morskiej piany... Butterfly z mojej wanny pełnej jabłek. Leć, leć motylku do ludzi. Przynieś im radość i uśmiech. Wrzuć im do garnka garstkę szczęścia i natkę spokoju. Leć, leć mój malutki.
Wszelkie prawa autorskie są zastrzeżone dla autora bloga. Opublikowane fragmenty powieści pod roboczym tytułem "Gniew Aniołow" są również własnością autora bloga i zostały przez niego napisane, według dat publikacji. Za uszanowanie zasad tej strony dziekuję :)

autor: Izabela Sikorska

sobota, 26 października 2013

SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW, Z KOZIM SEREM I PRAŻONYMI ORZECHAMI.... MNIAMI

SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW, Z KOZIM SEREM I PRAŻONYMI ORZECHAMI.... MNIAMI
Burak, piękny, polski, czerwony... I zdrowy. Nadaje się nie tylko do zupy, czy surówek, ale może być daniem samym w sobie. Może zaskoczyć smakiem i kompozycją. Oto nasza propozycja na dzisiejszy wieczór. Wpadają dziś do Was goście? Sięgnijcie po tego czerwonego łobuza, a zaskoczycie tym prostym daniem znajomych.

POTRZEUJEMY: ( 6 osób )
- 6 średnich buraków
- 3 okrągłych serków kozich, twarogowych
- garść rukoli
- garść orzechów włoskich
- ocet balsamiczny z Modeny, dobrego gatunku
- olej z orzechów włoskich
Buraki, nieobrane, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut, zależy od wielkości. Muszą być miękkie, ale jednocześnie nadal chrupkie. Upieczone obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Na talerzu przekładamy buraka, plastrami koziego sera. Na patelnię wlewamy kilka łyżek octu balsamicznego i podgrzewamy, aż do uzsykania kremowej konsystencji. Na drugiej prażymy bez tłuszczu orzechy. Buraczki i ser posypujemy listkami rukoli, polewamy olejem z orzechów, obsypujemy orzechami a na koniec dodajemy ciepły ocet balsamiczny. Doprawiamy solą i pieprzem świeżo zmielonym. Miłego wieczoru!
więcej przepisów znajdziecie od 30.10.2013 na www.smakdoskonaly.pl

2 komentarze: