Butterfly i prośba do czytelników

To kulinarna podróż przez smaki świata, w poszukiwaniu smaku doskonałego. Każdego dnia będę coś gotować dla siebie i dla Was. Może wspólnie odnajdziemy harmonię zmysłów. Zupy,sery,mięsa,wędliny,owoce,morza,sałatki,chleb,makarony,pizza,desery. Mniam! Afrodyta powstała z morskiej piany... Butterfly z mojej wanny pełnej jabłek. Leć, leć motylku do ludzi. Przynieś im radość i uśmiech. Wrzuć im do garnka garstkę szczęścia i natkę spokoju. Leć, leć mój malutki.
Wszelkie prawa autorskie są zastrzeżone dla autora bloga. Opublikowane fragmenty powieści pod roboczym tytułem "Gniew Aniołow" są również własnością autora bloga i zostały przez niego napisane, według dat publikacji. Za uszanowanie zasad tej strony dziekuję :)

autor: Izabela Sikorska

czwartek, 3 października 2013

PAPRYKA MARYNOWANA W MIODZIE. DOMOWA SPIŻARNIA.

A oto propozycja prostej salatki marynowanej, która da Wam zimą wiele radości.
- 5 kg papryki kolorowej słodkiej
- 3,4 papryczki chilli lub habanero
- 2 litry wody
- 1/2 litra octu spirytusowego 10%
- 1/2 szklanki miodu
- 1,5 do 2 szklanki cukru ( trzeba polizać marynatę, ma być zrównoważona w smaku: słodko- kwaśna)
- 3, 4 liście laurowe
- 3 goździki
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 6 płaskich łyżek soli morskiej
- żabek czosnku i łyżka oleju
Paprykę umyć, Pokroić według uznania. Surową ułożyć w słoikach. W garnku połączyć składniki zalewy i gotowac ok. 5 minut. Zalać gorącą marynatą. Dodać olej. Słoiki pasteryzować 20 minut. Papryka jest wspaniałym dodatkiem do mięsa i sałatek. ZAMIAST SUROWEJ PAPRYKI MOŻNA UŻYĆ GRILLOWANEJ, BEZ SKÓRY.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz