Butterfly i prośba do czytelników

To kulinarna podróż przez smaki świata, w poszukiwaniu smaku doskonałego. Każdego dnia będę coś gotować dla siebie i dla Was. Może wspólnie odnajdziemy harmonię zmysłów. Zupy,sery,mięsa,wędliny,owoce,morza,sałatki,chleb,makarony,pizza,desery. Mniam! Afrodyta powstała z morskiej piany... Butterfly z mojej wanny pełnej jabłek. Leć, leć motylku do ludzi. Przynieś im radość i uśmiech. Wrzuć im do garnka garstkę szczęścia i natkę spokoju. Leć, leć mój malutki.
Wszelkie prawa autorskie są zastrzeżone dla autora bloga. Opublikowane fragmenty powieści pod roboczym tytułem "Gniew Aniołow" są również własnością autora bloga i zostały przez niego napisane, według dat publikacji. Za uszanowanie zasad tej strony dziekuję :)

autor: Izabela Sikorska

poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Grillowany oscypek w sosie jeżynowym

Ostatnio zrobiliśmy prostą i smaczną przekąskę z serkiem oscypek i jeżynami. Serek wystarczy grillować, lub usmażyć na patelni grillowej. To tego prosty a efektowny w smaku sos:
SOS JEŻYNOWY - porcja na kilka oscypków
- 1 szklanka umytych jeżyn
- 100 ml białego wina ( wytrawne, lub półwytrawne)
- 2, 3 płaskie łyżki cukru brązowego
- sól i pieprz do smaku
- łyżka masła

Do garnka wsypujemy jeżyny, zalewamy winem i gotujemy na dużym ogniu. Dodajemy cukier i szczyptę soli (ok. pół łyżeczki od herbaty). Kiedy płyn odparuje a owoce zaczną się rozpadać ( ok. 15 minut) sos jest gotowy. Przecieramy go przez sito, żeby pozbyć się drobnych pestek. Dodajemy masło i mieszamy. Sos polewamy po talerzu ( np w falę, lub spiralnie, kładziemy na nim grillowanego oscypka. Listki mięty do ozdoby. Smacznego!

ZAPRASZAM DO SMAKU DOSKONAŁEGO NA FACEBOOK:


Mam tam dla Was nowe przepisy swoje i Szefa Kuchni Grzegorza Cieleckiego !!! Jest mniamuśnie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz