Butterfly i prośba do czytelników

To kulinarna podróż przez smaki świata, w poszukiwaniu smaku doskonałego. Każdego dnia będę coś gotować dla siebie i dla Was. Może wspólnie odnajdziemy harmonię zmysłów. Zupy,sery,mięsa,wędliny,owoce,morza,sałatki,chleb,makarony,pizza,desery. Mniam! Afrodyta powstała z morskiej piany... Butterfly z mojej wanny pełnej jabłek. Leć, leć motylku do ludzi. Przynieś im radość i uśmiech. Wrzuć im do garnka garstkę szczęścia i natkę spokoju. Leć, leć mój malutki.
Wszelkie prawa autorskie są zastrzeżone dla autora bloga. Opublikowane fragmenty powieści pod roboczym tytułem "Gniew Aniołow" są również własnością autora bloga i zostały przez niego napisane, według dat publikacji. Za uszanowanie zasad tej strony dziekuję :)

autor: Izabela Sikorska

sobota, 19 kwietnia 2014

BABKA UCIERANA WIELKANOCNA

BABKA UCIERANA WIELKANOCNA
receptura: Izabela Sikorska-Garbień 
No jakże by było! Święta Wielkanocne bez babki ? Prosta do zrobienia, przybierze kształt każdej formy, którą wypełnicie ciasto. Publikuję nasz domowy przepis wykorzystywany przez moją babkę, mamę i przeze mnie. Sukces gwarantowany.
POTRZEBUJEMY:
- 1/2 kostki masła, lub margaryny ( w komunie był deficyt na masło, dawało się wtedy margarynę, teraz biorę masło)
- jedna szklanka cukru
- jedna szklanka mąki tortowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
-3 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka octu spirytusowego
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie olejek cytrynowy, migdałowy, lub pomarańczowy

środa, 16 kwietnia 2014

Żur polski.

ŻUR POLSKI 
Izabela Sikorska-Garbień

Składniki: 1 kg mięsnych kości wieprzowych ok. 0,5 kilograma wędzonych żeberek, lub innej wędzonki pęczek włoszczyzny 0,5 litra zakwasu na żur garść suszonych podgrzybków lub prawdziwków 4 kiełbasy śląskie, białe lub zwyczajna 4-5 ząbków czosnku 10 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe garść majeranku szklanka śmietany 3 czubate łyżki mąki sól i pieprz do smaku Biorę kilogram bardzo mięsnych kości wieprzowych i pół kilograma wędzonych żeberek, też wieprzowych. Na tym przyrządzę wywar.
CZYTAJ CAŁOŚĆ: http://smakdoskonaly.pl/zur-polski-wielkanoc/

wtorek, 8 kwietnia 2014

Portrety szefów kuchni: Grzegorz Łapanowski.

BY JEDZENIE BYŁO LEPSZE! wywiad udzielony dla smakdosknaly.pl
Autor: Katarzyna Wrońska

zdjęcia: prywatne archiwum G. Łapanowskiego
Kuchenny rewolucjonista i misjonarz po 3 fakultetach. Czuje respekt do tradycji, ale też nieustraszenie wciąż tropi nowe smaki. Bez mrugnięcia okiem zjada bycze penisy, kacze języki i owcze głowy. Spróbuje wszystkiego, bo uważa, że na tym również polega jego praca.  Kucharz, autor książek i programów kulinarnych, gwiazda telewizji , a wkrótce także wykładowca w Instytucie Stosowanych Nauk Społecznych na U.W. Tryska  energią, humorem,  a pasję widać w każdym jego geście i słychać  w każdym słowie. Taki jest Grzegorz Łapanowski!
wywiad udzielony dla smakdosknaly.pl

poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Domowe ptysie z bitą śmietaną.

Domowe ptysie z bitą śmietaną.
receptura: Kasia Wrońska

Ptysie czy eklery? Nigdy nie wiedziałam co wybrać, dlatego dziś, by nikogo nie stawiać przed koniecznością selekcji, przygotowałam tylko jedne z nich.
Zapraszam na: DOMOWE PTYSIE Z BITĄ ŚMIETANĄ
Składniki:
ciasto parzone:
1 szklanka wody
4 jaja
1 szklanka mąki pszennej
125g masła
szczypta soli
bita śmietana: